Информация
Артишок (Carciofo) е вид многогодишно тревисто растение, придобиващо все по-голяма популярност сред почитателите на здравословното хранене, като от неговите полезни свойства са се възползвали дори древните народи.
Imperial Star средно ранен сорт, който образува средни по големина зелени цветни кошнички (глави) без бодли с нежни месести листа и деликатен вкус, напомнящ на пресни орехови ядки.
През първата година се засяват семената, а през втората растенията са готови за консумация.
Ядливата част на растението са цветните пъпки, преди да разцъфнат. Използват се месестите люспи и месестото дъно, които имат плътна и ароматна сърцевина с приятен вкус. Артишока е лесен за приготвяне, а заради многото си ползи може да се определи като суперхрана.
- Богат на антиоксиданти
- Ниско съдържание на мазнини
- Богат на фибри, витамини С и К, важни минерали - фосфор, магнезий, желязо, калий, фолиева киселина
- Има антибактериално и противогъбично действие
- Източник на протеини
- Полезен за черния дроб и жлъчката
- Подпомага правилното функциониране на храносмилателната система
Обича топлината и светлината, плодородна и структурно дълбока почва. През активната вегетация и когато се формират пъпките, е необходимо да се полива, но с влагата не трябва да се прекалява. За голямата маса, която се развива са нужни няколко подхранвания с комбиниран тор.
Артишокът се размножава чрез директна сеитба, разсад или чрез издънки, получени от майчиното растение. Сеитбата се извършва през пролетта, когато почвата е вече затоплена. Поставят се по 2-3 семена в гнездо. Оставя се 70-80 см разстояние между гнездата и 1 м между редовете. Когато растенията поникнат, се оставя най-добре развитото в гнездото, а другите се отстраняват. Когато за размножаване се използват издънки, се избират добре оформените към майчиното растение. Трябва да са високи около 10-15 см, с 3-5 листа и непременно с част от кореновата система на растението. Засаждат се през есента или рано напролет.
Най-подходящо е обаче да си произведете артишок от разсад. Засяват се на дълбочина около 1 см. За да поникнат семенцата поддържайте 20-25 градуса. Поникват за петнадесет дни. Разсадът е готов да се засади в градината след месец и половина или след преминаване на опасността от слани.
Отзиви към продукт