Информация
Аспержите (Asparago) са многогодишно, студоустойчиво растение. Сорта Argenteuil е ранен сорт, образуващ зеленикаво - виолетови филизи.
Първата година се произвежда разсадът. Семената се засяват през януари-февруари. За да се ускори поникването е препоръчително накисване на семената във вода 20-30 градуса в продължение на 3-5 дни. Когато времето се затопли – през март-април, се разсаждат в почвата. Растенията са съвсем малки и много нежни. Разсаждат се в земята на лехи при междуредови разстояния около 20-25 см.
През първата година основната грижа е да им се осигури достатъчно вода, защото разсада е плитко разположен в почвата. Другата основна грижа е да се поддържат чисти от плевели, най-добре е да го правите на ръка, тъй като плитките корени лесно се повреждат. За да предотвратите повреди от вятъра може да използвайте прът и канап от двете страни на реда за опора на аспержите.
На есен се изрязва надземната част на растенията на около 2-3 см над повърхността, лехата се почиства, прекопава и аспержите се загърлят леко с почва. Могат да бъдат завити със слама или агрил, за да изкарат зимата безпрепятствено.
На следващата пролет, когато температурите се повишат, растенията се засаждат на постоянните си места. Нужна е предварителна обработка на почвата. Изкопава се малък ров на 30-40 см дълбочина и 50 см широчина. В него се полага тор, която се омесва добре с почвата, и разсадът се премества.
Разстоянието между растенията е 50-60 см. Зариват се с пръст и се правят бордюри отгоре – пръстта трябва да се покачи на 40-50 см над нивото на цялата обработваема площ. Идеята е, когато аспержите започнат да плододават, да имат възможност да растат и да бъдат обгърнати с почва.
При затопляне на времето и достигане на 15-16 градуса дневна температура аспержите започват да растат. Плододават в рамките на максимум два месеца – от средата на април до средата на юни.
Рязането им се извършва със специален нож. Леко се разравя почвата около тях и се бърка с този нож дълбоко в земята, за да може да се отреже възможно най-дълга аспержа.
Отзиви към продукт