Фасул Аспержов (Вигна) - увивен, тънък, много вкусен, без конци
Информация
Аспержовия фасул, познат още като Вигна е изключително вкусен сорт. Видът се характеризира като зелен, цилиндричен и увивен сорт. Естравагантното при аспержовия боб са именно неговите плодове. Те са по-тънки, без конци и достигат дължина около 50 см.
Екстравагантната култура е по произход от африканските страни, като популярността й се пренася и в азиатските част на света.
Ако го сравним с нашия фасул, разликата се състои предимно в устойчивостта. Аспержовите фасули са по-устойчиви на климатични аномалии, в това число големи горещини и засушавания. Вирее добре дори в почви с по-висока киселинност и бедни на хранителни вещества. Може да се отглежда на място, на което има други високостеблени култури, например царевица. Като високостеблена култура, аспержовия боб има нужда от опори, подобни на тези, които се слагат на вейковите фасули.
Вигната се нуждае от много топлина, за да поникне и да се развие добре. Това е и причината засяването на семената и засаждането на разсада му да става късна пролет, в противен случай семената могат да загният.
Този нестандартен представител на бобовите култури се цени най-вече заради съдържанието на протеини, въглехидрати, мазнини и редица хранителни вещества. В култури от този вид особено ценено е наличието на желязо.
Културата може да се консумира под формата на салати в задушен вид, с подходяща панировка, яхния и въобще всички познати ястия, които са подходящи и за познатия ни фасул.
Аспержовия фасул има перфектни вкусови качества, поради тази причина се цени изключително високо от майстор - готвачи в ресторанти и изискани кухни.
УКАЗАНИЯ ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ:
- Сеитба: април - май
- Дълбочина на сеитбата: 4-7 см
- Отглеждане: опорни консутрукции/колове
- Сеитбена норма: 8-10 кг/дка
- Плодове: дълги, тънки шушулки, без конци. В шушулката се разполагат много на брой зърна, с кафяв цвят. Аспержовият боб има невероятни вкусови качества
Отзиви към продукт