Чубрица Местна
Информация
Чубрицата (Satureja hortensis) е едногодишна култура, отглеждана във всички краища на страната. Тя е незаменима подправка в българската национална кухня. Подходяща за отглеждане на двора и в саксия/сандъче на балкона.
Това чудодейно растение има силен, приятен аромат и служат за подправка на много ястия в кулинарията, но лечебните й свойства са също добре познати. Препоръчва се при високо кръвно налягане, стомашно-чревни разстройства, главоболие, виене на свят, сърцебиене, захарна болест и др. Притежава бактерицидни свойства.
УКАЗАНИЕ ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ:
Семенцата се засяват директно в почвата след средата на април (или след преминаване на опасността ос слани), но е препоръчително е отглеждането чрез предварително подготвен разсад. Ако искате да отглеждате растението на балкона или да го отгледате с предварително подготвен разсад, то може да засеете семенцата на закрито в саксия/тарелка през март, а когато се стопли времето да ги изкарате на балкона или разсадете на постоянно място в градината на разстояние 25 х 25 см. За 1кв.м. са необходими около 1 - 1,5 г семена. Семената се покриват с 0,5 см почва. Чубрицата вирее на почти всякаква почва, но най - добре се развива на структурни, плодородни почви. Обича слънчева места, така че мястото което й подбирате рябва да бъде поне 6ч огрявано от слънчева светлина. Ако я отглеждате в саксия изберете съд, дълбок поне една педя. Поливайте редовно и не допускайте засушаване. От чубрицата се събират листата, цветовете и стъблата. Чубрицата започва да цъфти през юли - август, за това трябва да я оберете преди това. След беритбата може да закачите растенията на сянка и да ги изсушите.
Специфичният ѝ мирис действа като естествено защитно средство срещу вредители и тя не се нуждае от пръскане.
- Сеитба: март - април
- Дълбочина: 0,5 см
- Разстояние: 25х25 см
- Поливане: нуждае се от по-чести поливки
- Височина: нискорастяща, достига до 20-30 см
- Цвят: цъфти в розово – виолетови
- Дълговечност: едногодишно растение
Отзиви към продукт