Фасул Аспержов боб - увивен, тънък
Информация
Аспержовия фасул, познат още като Вигна е изключително вкусен сорт. Видът се характеризира като зелен, цилиндричен и увивен сорт. Естравагантното при аспержовия боб са именно неговите плодове. Те са по-тънки и достигат завидна дължина до 90 см.
Аспержовият боб произхожда от Африка, но е изключително популярен и из азиатските страни. В САЩ растението е известно с името Ярд Лонг Бийн, защото е тънък и може да достигне дължина един ярд (около 91 см).
Ако го сравним с нашия фасул, разликата се състои предимно в устойчивостта. Аспержовите фасули са по-устойчиви на климатични аномалии, в това число големи горещини и засушавания. Вирее добре дори в почви с по-висока киселинност и бедни на хранителни вещества. Може да се отглежда на място, на което има други високостеблени култури, например царевица. Като високостеблена култура, аспержовия боб има нужда от опори, подобни на тези, които се слагат на вейковите фасули.
Вигната се нуждае от много топлина, за да поникне и да се развие добре. Това е и причината засяването на семената и засаждането на разсада му да става късна пролет, в противен случай семената могат да загният.
Този нестандартен представител на бобовите култури се цени най-вече заради съдържанието на протеини, въглехидрати, мазнини и редица хранителни вещества. В култури от този вид особено ценено е наличието на желязо.
Културата може да се консумира под формата на салати в задушен вид, с подходяща панировка, яхния и въобще всички познати ястия, които са подходящи и за познатия ни фасул.
Аспержовия фасул има перфектни вкусови качества, поради тази причина се цени изключително високо от майстор - готвачи в ресторанти и изискани кухни.
Отзиви към продукт