Главест копър - резене, фенел
Информация
Главест копър (Finocchio) се наричано още копрец, полски копър, аптекарски копър, морач, фенел, фенхел, сминд, лъжлив сминдух). Сорта е среднокъсен с ярко зелени листа. Образува голяма, кръгла, добре затворена и хрупкава глава.
Растението е силно ароматно многогодишно растение достигащо височина 2 метра. Листата достигат на дължина до 40 см. Те са ситно нарязани, като крайните им сегменти са нишковидни, широки около 0,5 мм. Цветовете се образуват на върха в сенници, широки 5 – 15 см, като всяка секция на сенника съдържа 20 – 50 миниатюрни жълти цвята на къси стъбълца. Плодът е продълговато сухо семе, дълго 4 – 9 мм и наполовина или по-малко широко с жлеб, съдържа 3 – 5% етерично масло с 60 – 80% анетол и 14 – 18% обикновено масло. Анетоловото масло, получавано при екстракция на семената, е основна съставка на мастиката, на която дължи основния си аромат. То е и една от съставките на гръцкото питие узо.
Цъфти от юли до септември и тогава е подходящо за събиране на семената,които съдържат витамини А и С ,както и селен , и фолиева киселина. Сеитба пролет за получаване на копър листа на първата година и когато се събират семена и коренови глави е на втората година.
Използва се в българската, гръцката, италианската и испанската кухня за подправяне на риби и супи.
Изсушено се ползва и като добавка към туршии, заедно с копър или като негов заместител.
Отзиви към продукт