Калиев метабисулфид - за сулфитиране на вино
Информация
Калиев метабисулфит е бяло кристално вещество с лека, но остра миризма на серен диоксид и се използва за сулфитиране на гроздова каша, мъст или вино.
Добавен по време на смилането на гроздето той предотвратява окислението на цвета и вкуса и осигурява чиста среда за започване на ферментацията с култивирани дрожди.
Добавен след приключване на ферментацията той подтиска развитието на дивите дрожди и оцетно-кисели бактерии. По този начин той предпазва виното от разваляне - стабилизира го.
Лесноразтворим в топла вода и по-трудно в гроздова мъст.
НАЧИН НА УПОТРЕБА:
Предварително изчисленото и отмерено количество калиев метабисулфит се разтваря в малко хладка вода, добавя се малко мъст или вино. Сместа се разбърква добре и се добавя в съда за ферментация или съхранение на виното.
ПРЕПОРЪЧИТЕЛНИ ДОЗИ:
- В началото на ферментацията: 10г на 100л мъст или вино
- При загнило грозде: 15-30г на 100л
- При бистрене и бутилиране: 10г на 100л мъст/вино
Отзиви към продукт