Информация
Кейл е известен е познато още като листно зеле, къдраво зеле и не случайно е наричан "суперхрана". Подходящ е за отглеждане на открито и в оранжерии.
Можем да отглеждаме кейл и на балкона , ако нямаме градина в земята, важното е да изберем саксия с подходящ размер за развитието на корените.
Кейл не образува глава като при другите видове зеле. Листата му са двойни, стъблото е твърдо. Листата са зелени, плътни и къдрави. Всички части от зеленчука се използват в храната, с изключение на стеблото, тъй като е твърде твърд и горчив.
Достига видочина около 45см. Вкусът му е много близък до този на зелето, но е леко пикантен, а понякога дори може да бъде лют. Ако не сте сред привържениците на лютото, можете да добавите малко лимон, така че да смекчите лютивия му вкус.
Подходящ е за прясна консумация, като салата или смутита, за готвене под формата на супи и сосове.
Къдравото зеле носи титлата „суперхрана“ заради многобройните полезни за организма свойства, които притежава:
- Съдържа много фолиева киселина, фибри и хлорофил, които подобряват работата на храносмилателната система
- Подсилва имунната система и е изключително богат на желязо, а в същото време е много по-нискокалоричен от месото
- В кейла се съдържа и голямо количество калций – повече отколкото в млякото. Именно заради това предпазва от остеопороза, възпаление на ставите, артрит и пази костното вещество много по-добре от който и да е млечен продукт
- Богат е на витамини, минерали, фибри, протеини и омега-3 мастни киселини
- Има антиоксидантно и противовъзпалително действие
- В кейла се съдържа голямо количество витамин К и това е може би най-голямото му предимство, защото този витамин не е особено широкоразпространен. Той спомага за съсирването на кръвта и има противовъзпалителен ефект
- Кейлът е богат и на витамини С и А. Нивото на витамин С в кейла е 18 пъти по-високо от това в морковите и 4 пъти по-високо от това в спанака
- Благодарение на наличието на витамин А, каротеноиди и флавоноиди къдравото зеле е мощен антиоксидант и често бива включван в хранителни режими и детоксикиращи диети, защото изключително ефикасно чисти стомашно-чревния тракт от токсини
УКАЗАНИЯ ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ:
- Тип на отглеждане: ранно, средно и късно производство
- ранно: 10 март - 15 април
- средно: 10 май - 15 юни
- късно: 15 юни - 20 юли
- Дълбочина на сеитба: 1-1,5 см
- Разстояние: 50х40/50 см
- Сеитбена норма: 60-80 г/дка
- Семена в 1г: 250-300 броя
СЪВЕТИ ПРИ ОТГЛЕЖДАНЕ:
- Кейл понася добре ниските температури в ранна пролет и късна есен, но се развива най - добре при температури от -7 ° C до над 27 ° C.
- Може да садите в табли за разсад или директно в градината
- При засаждане през есента изберете възможно най - слънчевото място, а при засаждане на пролет - място с частична сянка
- При директно засаждане изберете място с добър дренаж, за да предотвратите преовлажняване
- Обработете добре мястото и подхранете с комплексен НПК тор
- Най - подходящо рН на почвата за отглеждане на Кейл е между 5.5 и 6.8
- Преди сеитба може да накиснете семената за 20 минути във вода топла вода, след което веднага се потапят в студена вода за 5 минути
- Семената се засяват на 1,5 см дълбочина и на 5-8 см едно от друго, поръсват се с пръст и леко се притъпкват
- За по бързо поникване покрийте съда със фолио и поставете на достатъчно топло място. За да избегнете загниване и д.р. подоби проблеми трябва всеки ден да махате фолиото за 1-2 часа,а след поникване го отстранете за постоянно
- След поникване трябва да осигурите дневна светлина 10-12 часа на ден и температура около 16 градуса
- Когато разсадът достигне около 10-12 см височина и има образувани 4 листа е готов за разсаждане
- Ако решите да засаждате директно на открито, без приготвяне на разсад семената се засяват 20 април - 10 май
- Кейла се развива добре при умерена влага. В сухо време поливките трябва да се чести и обилни, като след всяка поливка трябва да разрохвате почвата около растенията. Почвата в градината трябва да е леко влажна през цялото време, така че бъдете подготвени за факта, че през горещото лято ще трябва да поливате зелето всеки ден, но все пак оставяйте почвата да изсъхва между поливанията.
- Растенията са готови за бране след достигане на 30-40 см височина (според сорта). Това е около 70-90 дни след засяване на семената или 50-70 дни след разсаждане.
СЪВЕТ:
Когато берете Кейл ако не извадите цялото растение с корените, а го отрежете на 4-5 см височина от почвата, то ще образува нови листа. По този начин удължавате реколтата. А ако оставите няколко сантиметра над повърхността, когато режете зеле през есента, ще получите ранна реколта от зеле през следващата година.
Отзиви към продукт