Копър Комон
Информация
Копър Комон е традиционен български сорт който се отличава със силен и приятен аромат. Подходящ за отглеждане на открито, закрито и в саксии/сандъчета.
Растенията са с височина 60 - 90 см, с тъмно зелени листа и жълти цветове. Използва се свеж, замразен или изсушен за подправяне на салати, супи, ястия и за направа на туршии/консервиране. Сортът е толерантен към различни атмосферни условия. За сушене се прибира след като цъфне или семената започнат да зреят.
Поради високото си съдържание на витамини, минерални соли, калий, калций, желязо, фолиева киселина, копърът се използва освен като зелена подправка и за приготвяне на лечебни отвари и мазила. Етеричното масло, получавано от копъра, съдържа D-карвон, евгенол, дихирдокарвон, миристицин и др., поради което се прилага при проблеми със храносмилателната и отделителната система като спазмолитично и газогонно средство.
УКАЗАНИЕ ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ:
- Сеитба:
- на открито: 5 - 15 март
- на закрито: целогодишно
- Дълбочина: 1,5 - 2 см
- Разстояние: 25/25 см
- Сетибена норма: 1,5-2,5 кг/дка
- Семена в 1г: 500 - 550 броя
Отзиви към продукт