Кориандър
Информация
Кориандърът (Coriandrum sativum) е едногодишно етерично — маслено растение.
Всички части на растението могат да се ядат, но пресните листа и сушените семена се използват най-често в кухнята. Листата имат вкус, силно различаващ се от този на семената.
Най-често се използват свежи листа и сушени семена за приготвяне на различни кулинарни изкушения. Листата на подправката имат много специфичен аромат, те са светлозелени и наподобяват тези на магданоза. Плодовете на подправката са събрани заедно и имат кръгла форма. Именно в тях се съдържат семената на кориандъра, които се използват широко в кулинарията. Ако предпочитате консумацията на кориандровите семена, то най-подходящо е да ги съберете през юли, когато зреят. Кориандърът е растение, което не е толкова взискателно към почвата, а по-скоро към светлината и влагата. Желателно е да засявате семената от Кориандър на места, където слънчевото греене е с продължителност от около 7 – 8 часа всеки ден. Не понася засенчване, затова плевете редовно.
Можете да засеете семената и в саксия или градинско сандъче на балкона или направо в градината.
В плодовете му се съдържат от 0,3 – 1,2% етерично масло (60-70% линалоол; гераниол; цитронелол), а растителното масло е около 17 — 24%.
УКАЗАНИЕ ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ:
- Сеитба: засеете на открито и през есента, въпреки че най-често те се засяват през пролетта (март - май), на дълбочина 3-4см
- Сеитбената: 1,6 кг/дка
- Разстояние: между редовете 25 – 30 см и 20 см между растенията
- Височина: около 60см
- Цъфтеж: през месец май, в бледорозов почти бял цвят
Отзиви към продукт