Кумулус
Информация
Кумулус е контактен фунгицид за борба срещу брашнести мани, струпясване и други гъби болести при различни култури, с много добро странично действие срещу червения овощен, лозовия и други акари.
АКТИВНО ВЕЩЕСТВО:
Сяра - 800 г/кг
ПРЕДИМСТВА:
- Безкомпромисно решение срещу брашнестата мана
- Бързо начално действие и устойчивост на измиване от дъжд
- Отлично средство за редуване със системните фунгициди (триазоли и стробилурини)
МЕХАНИЗЪМ НА ДЕЙСТВИЕ:
- Кумулус е контактен фунгицид с предпазно и фумигантно действие
- Благодарение на фумигантното си действие продуктът прониква и се разтваря в клетъчната обвивка на гъбните патогени. Нарушава редица дехидрационни и дихателни процеси, в следствие на което се спира нарастването дори и на вече развилия се мицел, като същевременно се убива и жизнеността на спорите
- Кумулус има допълнително действие и срещу вредните видове акари по овощни култури и лозя, като потиска тяхното размножаване.
- Температурен диапазон на приложение - Най-подходящи температури при употреба са от 8 °С до 25 °С.
- Усвояване от културата - Продукта не прониква в културата, има контактно предпазно и газово дейстие.
- Като при всички контактни продукти наличието на дъжд води до отмиване на част от продукта от листата.
- Смесимост с други ПРЗ - Продукта може да се смесва с повечето употребявани в практиката хербициди, инсектициди, растежни регулатори и листни торове, но поради многообразието и различието на киселинността и твърдостта на водата се препоръчва да се направи тест за смесимост преди употреба.
- Не се препоръчва - Да се прилага при температури под 10°С поради невъзможност за проявление на фумигиращите свойства на Кумулус, както и при силно слънчево греене с темперaтури над 25°С
ПРИЛОЖЕНИЕ:
КУЛТУРА |
НЕПРИЯТЕЛ |
ДОЗА |
КАРАНТИНЕН СРОК/ДНИ |
Лозя (винени и десертни сортове) |
Брашнеста мана (Uncinula necator) внася се във фаза ВВСН 9-81 (разпукване на пъпките: ясно се виждат зелените върхове на леторастите - начало на узряване: зърната започват да развиват характерните за сорта особености) Брой мин/макс приложения – 8 Интервал между приложенията – 10 Вода л/дка мин/макс – 100
|
200-300 г/дка |
21 |
Лозя (винени и десертни сортове) |
Екскориоза по лозата (Phomopsis viticola) внася се във фаза ВВСН 09-15 (разпукване на пъпките: ясно се виждат зелените върхове на леторастите -5 листа са отворени) Брой мин/макс приложения – 2 Интервал между приложенията – 10 Вода л/дка мин/макс – 60
|
750 г/дка |
- |
Лозя (винени и десертни сортове) |
Лозова краста (Eriophyes vitis), Calepitrimerus vitis внася се във фаза ВВСН 09-81 (разпукване на пъпките: ясно се виждат зелените върхове на леторастите -начало на узряване: зърната започват да развиват характерните за сорта особености) Брой мин/макс приложения – 8 Интервал между приложенията – 10 Вода л/дка мин/макс – 100 л/дка
|
1250 г/дка |
21 |
Ябълки |
Брашнеста мана (Podosphaera leucotricha) внася се във фаза ВВСН 10-83 (фаза „миши уши“: зелените листни връхчета са 10 мм над люспите на пъпките: отделяне на първите листа- начало на узряване: първа поява на специфичното за сорта оцветяване ) Брой мин/макс приложения – 7 Интервал между приложенията – 7-14 Вода л/дка мин/макс – 40-100 л/дка
|
600-900 г/дка |
- |
Ябълки |
Струпясване (Venturia inaequalis) внася се във фаза ВВСН 10-75 (фаза „миши уши“: зелените листни връхчета са 10 мм над люспите на пъпките: отделяне на първите листа – плодовете са достигнали половината от окончателния си размер) Брой мин/макс приложения – 12 Интервал между приложенията – 7-14 Вода л/дка мин/макс – 100 л/дка
|
750 г/дка |
- |
Ябълки |
Срещу подобряване качеството на плодовете внася се във фаза ВВСН 10-75 (фаза „миши уши“: зелените листни връхчета са 10 мм над люспите на пъпките: отделяне на първите листа – плодовете са достигнали половината от окончателния си размер) Брой мин/макс приложения – 12 Интервал между приложенията – 7-14 Вода л/дка мин/макс – 100 л/дка
|
1125 г/дка | - |
Праскови |
Брашнеста мана (Sphaerotheca pannosa) внася се във фаза BBCH 10-75 (отделяне на първите листа: светлозелените люспи са леко отворени и откриват листата - плодовете са достигнали половината от окончателната си големина) Брой мин/макс приложения – 3 Интервал между приложенията 10-12 Вода л/дка мин/макс – 100 л/дка
|
750 г/дка |
30 |
Сливи, череши |
Акари Phytoptus sp. внася се във фаза BBCH 10-75 (отделяне на първите листа: светлозелените люспи са леко отворени и откриват листата - плодовете са достигнали половината от окончателната си големина) Брой мин/макс приложения – 6 Интервал между приложенията 10-12 Вода л/дка мин/макс – 100 л/дка
|
750 г/дка |
- |
Домати |
Брашнеста мана (Leveillula taurica) внася се във фаза BBCH 12-89 (втори същински лист – пълна зрялост) Брой мин/макс приложения – 6 Интервал между приложенията 8-10 Вода л/дка мин/макс – 100 л/дка
|
750 г/дка |
9 |
Краставици |
Брашнеста мана (Erysiphe cichoracearum, Sphaerotheca fuliginea) внася се във фаза BBCH 12-89 (втори същински лист на главното стъбло е напълно разтворен – пълна зрялост: плодовете са с типичен цвят за зрялост) Брой мин/макс приложения – 6 Интервал между приложенията 5-10 Вода л/дка мин/макс – 100 л/дка
|
750 г/дка |
7 |
Зелен фасул, грах, марули, ягоди |
Брашнеста мана (Erysiphe pisi) внася се във фаза BBCH 13-79 фасул: (3-ти същински лист (първи трилистник) разтворен – чушки: отделни фасулеви зърна се виждат лесно) Грах: (3 листа (с прилистниците) се разтварят или се развиват 9 или повече мустачета – шушулките са достигнали типичен размер (восъчна, зелена зрялост); грахчетата са напълно оформени) Брой мин/макс приложения – 6 Интервал между приложенията 8-10 Вода л/дка мин/макс – 100 л/дка
|
500 г/дка |
5 |
Моркови |
Брашнеста мана (Erysiphe umbelliferarum) внася се във фаза BBCH 13-49 (разтворен трети същински лист – край на нарастването на корена: достигнати типичните форма и размер) Брой мин/макс приложения – 6 Интервал между приложенията 8-10 Вода л/дка мин/макс – 100 л/дка
|
600 г/дка |
7 |
Марули |
Брашнеста мана (Erysiphe cichoracearum) внася се във фаза BBCH 12-89 (разтворен втори същински лист – пълно узряване) Брой мин/макс приложения – 6 Интервал между приложенията 8-10 Вода л/дка мин/макс – 100 л/дка
|
500 г/дка | 5 |
Ягоди |
Брашнеста мана (Oidium fragariae/Sphaerotheca macularis f. sp. fragariae) - ) внася се във фаза BBCH 14-59 (четвърти лист развит – масова бутонизация) Брой мин/макс приложения – 6 Интервал между приложенията 7-14 Вода л/дка мин/макс – 100 л/дка
|
500 г/дка | 5 |
Пъпеш |
Брашнеста мана (Erysiphe cichoracearum, Sphaerotheca fuliginea) внася се във фаза BBCH 21-89 (поява на първо странично разклонение – пълна зрялост: плодовете са с типичен цвят за зрялост) Брой мин/макс приложения – 7 Интервал между приложенията 7 Вода л/дка мин/макс – 100 л/дка
|
750 г/дка |
5 |
Пшеница, ечемик, тритикале, лимец |
Брашнеста мана (Erysiphe graminis) внася се във фаза BBCH 31 (първият възел е поне на 1 см над възела на братене) Брой мин/макс приложения – 1 Вода л/дка мин/макс – 100 л/дка
|
1000 г/дка | - |
Цвекло (захарно, фуражно)
|
Брашнеста мана (Erysiphe betae) внася се във фаза BBCH 37-49 (листата покриват 70 % от повърхността – кореноплодите са в техническа зрялост) Брой мин/макс приложения – 3 Интервал между приложенията - 15-20 Вода л/дка мин/макс – 100 л/дка
|
750 г/дка |
- |
Хмел |
Брашнеста мана (Sphaerotheca macularis, syn.Podosphaera macularis) внася се във фаза BBCH 11-87 (първа двойка листа се разтваря – 70 % от шишарките са плътни) Брой мин/макс приложения – 8 Интервал между приложенията - 5-10 Вода л/дка мин/макс – 100 л/дка
|
750 г/дка | 5 |
Рози |
Брашнеста мана (Sphaerotheca pannosa var. rosae) внася се във фаза BBCH 35-69 Брой мин/макс приложения – 3 Интервал между приложенията - 21 Вода л/дка мин/макс – 100 л/дка
|
750 г/дка | - |
Билки (минимална употреба) |
Брашнеста мана внася се във фаза BBCH 1189 Брой мин/макс приложения – 6 Интервал между приложенията – 7-10 Вода л/дка мин/макс – 100 л/дка |
750 г/дка | 7 |
Отзиви към продукт