Лапад
Информация
Лапада е многогодишно и лесно за отглеждане тревисто растение. Голямо предимство на лапада е фактът, че той е сред първите свежи растения, които се появяват напролет в градината, наред със спанака, копривата, киселеца и това го прави една от най-ценните храни за българина.
Растението образува розетки с големи копиевидни листа с тъмнозелен цвят. Отглежда се на едно място 3-4 години. Свежите млади листа са много вкусни и се берат с дръжките, без да се засягат стъблата. Беритбата може да се прави при вече оформени 4 листа на зеленчука. Консумира се както в сурово състояние, така и за приготвянето на супи, баници и други. За да го съхраните по - дълго, може да го замразите или консервирате.
Освен с вкусовите си качества лапада е добре познат и с ползите, които носи. Богат е на желязо, витамини А, С, Е, витамини от В група, калий, етерично масло, целулоза, високо съдържание на хлорофил и липсата на мазнини.
Семената се засяват на постоянно място на края на февуари – началото на март разпръснато или на редове с междуредово разстояние 15 – 20 см и дълбочина 1,5 см. На открито и в оранжерии, покълва при минимум 3 градуса. Премахвайте редовно цветоносните стъбла за да стимулирате растеж на повече листа.
Сеитбена норма: 1,5 - 2 кг/дка.
Отзиви към продукт