Пащърнак
Информация
Пащърнак (Pastinaca sativa) е двугодишно растение, което образува кореноплод подобен на моркова, но в бялокремав цвят. Сорта е с дълги, едри кореноплоди, с хубава вътрешна структура,гладка кожица и ароматна кремаво-бяла месеста част.
В кулинарията е добре познат като вкусен и здравословен зеленчук. Кореноплода може да се използва в свежо и сушено състояние. Добавят се като подправка към месни, рибни и зеленчукови на супи, ястия и предястия.
Пащърнакът изобилства от витамини, минерали и много хранителни вещества, от които са налице диетични фибри, фолиева киселина, калий и витамин C. Съдържа също и витамин В9, който намалява и риска от депресивни състояния, сърдечни и злокачествени заболявания, както и предотвратява увредите на зрението и слуха в резултат от напредването на възрастта
В пчеларството пащърнака е известен като медоносно растение.
УКАЗАНИЕ ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ:
Пащърнакът е двугодишно растение. През първата година образува розетка от тъмнозелени дълги листа и кореноплод, а през втората - цветоносно стъбло, цветове и семена. Кореноплодът има вретеновидна, плоско кръгла или кръгла форма, в зависимост от сорта. В зависимост от условията на отглеждане може да достигне до 800г. Предпочита богати, добре обработени, водо- и въздухопропускливи почви. Растението е студоустойчиво. Може да презимува на открито без повреди.
Пащърнакът е устойчив на засушаване, но през първата година недостатъчната влага води до малки, кореноплоди с груба текстура. От друга старана излишната вода през този период причинява напукване на кореноплодите, тяхното гниене и воднистост. Пащърнакът е светлолюбива култура. Въпреки това може да се развива и при частична сянка. Най чувствителни към светлината са младите растения. Растението цъфти юли до края на август.
Сеитбата може да бъде зимна и пролетна. Зимната сеитба се извършва края на октомври - началото на ноември. Пролетната сеитба се извършва рано на пролет. Семенцата се засяват на дълбочина до 1-2см. Минималната температура за тяхното поникване е 4-5 градуса, но оптимална такава е 16-18 градуса. Семенцата поникват бавно за около 16-20 дни, а при засушаване и повече. Схемата на сеитба е 25-30 см разстояние между редовете и 8-15 см вътре в реда. След поникването, ако растенията са нагъсто, се прорежда.
Пащърнака не трябва да се засаждат на едно и също място две години поред. Също така не се препоръчва да се отглежда след магданоз, копър, целина и морков. Добри предшественици са краставиците, доматите, картофите, лукът, чесънът и зелето.
- Засяване: февруари-март/август
- Оптимално температура на почвата за поникване: 4-5 оС
- Готова продукция: май-септември
- Дълбочина на сеитба: 1-1,5 см
- Семена в 1г - 600-800 броя
Отзиви към продукт