Информация
За всички любители на лютия вкус предлагаме семена от лют червен пипер Кайен - ранен сорт с дребни, конични плодове. Подходящ за отглеждане както в саксия, така и в двора.
Кайенският пипер дължи името си на един град във Френска Гвиана, където се отглежда. Това е люта чушка чили от семейството чушки, сродна на камби, халапеньо и паприка. Този сорт е световноизвестен с лютивия си вкус и с това, че съдържа веществото капсаицин, което е много полезно в борбата с някои възпаления. Лютият червен пипер Кайен със сигурност заслужава много по-голямо внимание заради многото ползи за здравето, свързани с яденето му - подпомага на сърдечно-съдовата система; подпомага храносмилателната система и борбата срещу възпаления. Богати на хранителни вещества и са отличен източник на витамини, по-специално витамин А, витамин Е, витамин В6 и витамин К.
Растенията са на не повече от метър и половина височина. Пипер Кайен формира дълги чушки с дължина 10 – 15 см. Те са зелени в техническа и червени в ботаническа зрялост. Пиперите са тънки и люти на вкус. Чушките са много подходящи за прясна консумация, замразяване и за консервиране. Пипера се цени много и за приготвяне на лют червен пипер, след като чушките биват изсушени и стрити.
Можете да ги съхранявате целите изсушени за зимата или на парчета и да си приготвяте различни сосове и чили с тях. След обработка на чушките и техните семена, винаги измивайте ръцете си и внимавайте да не докосвате по-чувствителни места по тялото и главата като очите си (заради лютенето). Атрактивните чушлета са перфектни за добавяне към мексикански ястия и умерено до интензивно пикантни храни.
УКАЗАНИЯ ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ:
- Сеитба:
- за ранно производство: 1 - 15 февруари
- за средно производство: 1 - 20 март
- за късно производство: 1- 15 април
- Разсаждане: След преминаване опасността от падане на слани, можете да извадите разсада на открито
- Разстояние: 60/15 см
- Сеитбена норма:
- за ранно производство: 150 – 180 г/дка
- за средно и късно производство: 180 – 200 г/дка
- Дълбочината за сеитба: за ранно засяване е 0,5 – 1 см, а за средно и късно 2 – 3 см
- Вегетацията: 100 – 110 дни
- Брой семена в 1 грам: 130 – 150 бр
Отзиви към продукт