Информация
Полирам е органичен контактен фунгицид от групата на дитиокарбаматите.
АКТИВНО ВЕЩЕСТВО: метирам - 700 г/кг
МЕХАНИЗЪМ НА ДЕЙСТВИЕ:
Полирам е органичен контактен фунгицид от групата на дитиокарбаматите. Продуктът атакува спорите и мицела на причинителите на болестите. Прилага се превантивно, за да се осигури контакт с гъбните патогени още в началото на заразата и по този начин да се предотврати покълнването на спорите, развитието на мицела и проникването му в паренхимната тъкан на листната маса.
СЪВЕТИ ПРИ ПРИЛОЖЕНИЕ:
- Температурен диапазон на приложение - от 8 °С до 25 °С
- Усвояване от културата - полирам притежава много добро и бързо свързване с восъчният налеп на листата, но като при всички контактни продукти наличието на дъжд води до отмиване на част от продукта от листата
- Най-добър ефект се постига, когато Полирам се приложи превантивно преди поява на болестта
- Интервала между две третирания е 7-10 дни, но при изключително благоприятни условия за развитие на патогените интервала между третиранията може да бъде скъсен
- Смесимост с други ПРЗ - Продукта може да се смесва с повечето употребявани в практиката хербициди, инсектициди, растежни регулатори и листни торове, но поради многообразието и различието на киселинността и твърдостта на водата се препоръчва да се направи тест за смесимост преди употреба
- За едновременен контрол на Оидиум при лозата препоръчваме смесимост с Вивандо в доза 20 мл/дка или Колис в доза 40 мл/дка.
- Не се препоръчва - използване през най-горещите часове на деня при температура над 25 °С.
ПРЕДИМСТВА:
- Отлично предпазно действие срещу болестите
- Много добра прилепимост и устойчивост на измиване
- Стимулиране растежа и развитието на културите
Начин на приложение:
- Продуктът са резрежда с вода до разрешената доза/ концентрация
- С този работен разтвор се напръсква равномерно листната маса на културите
- При работа с Полирам ДФ могат да се използват всякакви видове конвенционални пръскачки
- Първите пръскания започват преди появата на болестта и продължават в интервал от 7 до 10 дни
ПРИЛОЖЕНИЕ:
КУЛТУРА | БОЛЕСТ | ДОЗА | КАРАНТИНЕН СРОК |
Лозя |
Мана (Plasmopara viticola) внася се във фаза ВВСН 15-79 (пет листа са отворени-повечето от зърната се събират, грозда се затваря) Брой мин/макс приложения – 3 Интервал между приложенията – 7 Вода л/дка мин/макс – 100 л/дка
|
0,2% | 28 |
Ябълки |
Струпясване (Venturia inaequalis) внася се във фаза ВВСН 10-81 (фаза „миши уши“-начало на узряване: първа поява на специфичното за сорта оцветяване) Брой мин/макс приложения – 3 Интервал между приложенията – 7 Вода л/дка мин/макс – 80-150 л/дка
|
0,2% | 28 |
Домати |
Мана (Phytophthora infestans) Кафяви листни петна (Alternaria porri f. sp. Solani) внася се във фаза ВВСН 20-89 (десет или повече листа на главното стъбло-пълна зрялост) Брой мин/макс приложения – 3 Интервал между приложенията – 7 Вода л/дка мин/макс – 100 л/дка
|
0,2% |
28 дни - мана
14 дни - алтернария |
Картофи |
Мана (Phytophthora infestans) Кафяви листни петна (Alternaria porri f. sp. solani) внася се във фаза ВВСН 20-89 (разтваряне на 10 листа на главното стъблоплодо-вете от 1-во плодообразуване се сбръчкват,семената потъмняват Брой мин/макс приложения – 3 Интервал между приложенията – 7 Вода л/дка мин/макс – 60 л/дка
|
180-200 г/дка | 14 |
Круши |
Струпясване (Venturiapirina) Стемфилиум (Stemphyllium vesicarium) внася се във фаза ВВСН 10-81(фаза „миши уши“-начало на узряване: първа поява на специфичното за сорта оцветяване) Брой мин/макс приложения – 3 Интервал между приложенията – 7 Вода л/дка мин/макс – 80 – 150 л/дка |
200 г/дка | 21 |
Марули |
Мана (Bremia lactucae) внася се във фаза ВВСН 20-49 (10 или повече същински листа разтворени-типичен размер,форма и твърдост на главите) Брой мин/макс приложения – 3 Интервал между приложенията – 7 Вода л/дка мин/макс – 100 л/дка |
120-200 г/дка | 14 |
Тиквови култури с ядлива кора (краставици, тиквички) Тиквови култури с неядлива кора (пъпеши, дини, тикви) |
Мана (Pseudoperonospora cubensis)
внася се във фаза ВВСН 20-89 (двадесети лист-пълна зрялост: плодовете са с типичен цвят за зрялост) Брой мин/макс приложения – 3 Интервал между приложенията – 7 Вода л/дка мин/макс – 50-100 л/дка
|
180-200 г/дка | 3 |
Лук, чесън | Мана (Peronospora destructor)
внася се във фаза ВВСН 13-48 (трети лист (> 3 см) ясно видим-при 50% от растенията листата са завити) Брой мин/макс приложения – 6 Интервал между приложенията – 7 Вода л/дка мин/макс –60 л/дка
|
180-200 г/дка | 7 |
Минимални употреби Карамфил |
Ръжда (Uromyces spp.) внася се във фаза ВВСН 21-59 Брой мин/макс приложения – 3 Интервал между приложенията – 7 Вода л/дка мин/макс –50-100 л/дка
|
200 г/дка | - |
Минимални употреби Домати |
Бели листни петна (Septoria lycopersici) внася се във фаза ВВСН 20-89 (десет или повече листа на главното стъбло-пълна зрялост) Брой мин/макс приложения – 3 Интервал между приложенията – 7 Вода л/дка мин/макс –50-100 л/дка |
200 г/дка | 7 |
Отзиви към продукт