Розмарин
Информация
Розмаринът (Rosmarinus officinalis.) е многогодишно вечнозелено тревисто растение, което има игловидни листа. Може да се отглежда в градината или в саксия на балкона.
Пресните и изсушени листа на розмарина се използват за подправка в кулинарията при приготвянето на различни сосове, зеленчукови, рибни или месни ястия. Ароматът на пресен розмарин е подобен на бор и има фини нотки на хвойна. Изсушеният розмарин, от друга страна, има чудесно горчив, смолист вкус.
Лечебните свойства на Розмарина са познати още от древността. От него се приготвят спиртни извлеци, мехлеми и етерично масло. Прилага се вътрешно под формата на настойки или външно за компреси и масажи. Както в пресния, така и в изсушения Розмарин се съдържа сериозно количество калий, желязо, калций, магнезий, мед и много витамин А, което го прави силен антиоксидант.
Изключително широко приложение розмаринът намира в получаването на етерични масла, които се използва и в козметичната промишленост.
Употребата на билката (масло, тинктура, отвара) е противопоказна по време на бременност. Също така не се препоръчва при епилепсия, хипертония, хора със свръхчувствителност на кожата и деца под 9 годишна възраст.
УКАЗАНИЕ ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ:
Розмаринът може да се отглежда чрез семена, резници или разделяне на храста.
- Семената се засяват директно в градината в края на април и се завиват със защитно фолио, което се отстранява, когато вече няма опасност от замръзването им през нощта.
- Семенцата за разсад се засяват от февруари до април, а готовите растения се разсаждат на открито през май при достигане на височина 7-8 см. Семенцата поникват много бавно - за месец и половина - два.
- При отглеждане чрез резници - младите издънки се подрязват в началото на лятото на дължина около 10 см и се засаждат в саксия. Саксията се поставя на сенчесто място. След около 2 месеца растението ще се е вкоренило.
Растението има дълги, остри игли, които са зелени отгоре и сребристи отдолу. Розмарина вирее добре на слънчево и топло място. Важно условие за доброто му развитие е да се отглежда на място, където е предпазено от течение. През лятото се полива по - често, а през зимата – умерено (ако се отглежда в саксия). Розмаринът цъфти от юни до август при умерен климат, но може да цъфти и постоянно - в топъл климат. Цветовете са бели, розови, лилави или наситено сини. Плодовете му наподобяват орехчета. След прецъфтяването му трябва да се изрежат върховете с ножица, за да се стимулира образуването на нови леторасли и растението да се сгъсти. Може да бъде подрязан във всякакви форми или да се отглежда като нисък храст.
Развива се най - добре на леко песъчлива почва с добър дренаж. При преовлажняване корените загниват. Ако ще отглеждате розмарина целогодишно в саксия през зимата го отглеждайте при температури от 5 до 15 градуса и проветрявайте редовно помещението.
Ако мислите да отглеждате растението целогодишно на двора имайте в предвид, че при температури под -12°C има вероятност растението да загине, особено ако е младо. За това е препоръчително да извадите растението от градината и да го приберете в саксия у дома. През пролетта, когато премине опасността твърде ниски температури, го върнете в градината. Препоръчително е през есента розмаринът да се внася за по 1 - 2 седмици на полусянка, преди да се внесе окончателно на закрито.
УКАЗАНИЕ ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ:
- Сеитба: края на март, началото на април
- Дълбочина: разпръскват се равномерно и не е необходимо да ги засипвате с почва, а само леко да притиснете
- Разстояние: 25-30см
- Поливане: оросявайте редовно особено до покълването на семената. През лятото поливайте често, а през зимата умерено
- Дълговечност: многогодишна подправка, зимоустойчивост
- Височина: около 50 см, но в естествени условия може да достигне до 1,5м
- Период на цъфтеж: Цъфти през втората година през лятото
- Цвят: сини до синьо - виолетови цветове
Отзиви към продукт