Вивандо - уникален механизъм на действие и газова фаза за контрол на брашнеста мана при лозя и зеленчуци
Информация
Вивандо е високо ефективен фунгицид за контрол на брашнеста мана по лозя и зеленчуци.
АКТИВНИ ВЕЩЕСТВА: Метрафенон – 500 г/л
ФОРМУЛАЦИЯ: Суспензионен концентрат
ПРЕДИМСТВА:
- Отличен и продължителен контрол срещу брашнеста мана
- Гъвкаво използване през целия вегетационен сезон
- Отлична прилепимост и устойчивост на измиване от дъжд - дъжд паднал 1 час след употребата, не намаля ефикасността на продукта
- Газова фаза на разпределение
- Не влияе на ферментацията и вкуса
МЕХАНИЗЪМ НА ДЕЙСТВИЕ:
- Високо ефективен фунгицид за контрол на брашнеста мана по лозата
- При превантивно прилагане подтиска проникването на гъбите в епидермиса
- Когато се прилага след проникване на гъбата той бързо навлиза през епидермиса и се акумулира в листните тъкани, преди всичко под третираната зона
- Част от приложения продукт се придвижва със сокодвижението към върха и краищата на листата (акропетално), като по този начин защитава и новоформираните листа
- Другата част се придвижва и преразпределя чрез дифузия на газова фаза
- В следствие на бързото поглъщане и транспортните процеси в растението, както и на преразпределението на газовата фаза на Вивандо, третираното растение остава добре защитено
- Ниската степен на изпаряване на метрафенон допринася за дълготрайния ефект
- Метрафенон присъства в газовата фаза около листата и гроздовете до 14 дни след пръскането
- Температурен диапазон на приложение - Най-добро усвояване на продукта се получава при температури над 8 °С и под 25 °С.
СМЕСИМОСТ:
Вивандо е физически съвместим с повечето фунгициди и инсектициди, които се използват в практиката, но поради многообразието и различието на киселинността и твърдостта на водата се препоръчва да се направи тест за смесимост преди употреба.
ПРИЛОЖЕНИЕ:
КУЛТУРА |
БОЛЕСТ |
ДОЗА |
КАРАНТИНЕН СРОК/ДНИ |
Лозя |
Брашнеста мана (Uncinula necator) Внася се във фаза ВВСН 19-81 Брой мин/макс приложения: 1-3 Интервал между приложенията: 10-14 дни Вода: 40-120 л/дка работен р-р
|
20 мл/дка |
28 |
Краставици (полско и оранжерийно производство) |
Брашнеста мана (Erysiphe cichoracearum, Sphaerotheca fuliginea) Внася се във фаза ВВСН 11-89 (от фаза първи същински лист до пълна зрялост) Брой мин/макс приложения: 1-2 Интервал между приложенията: 7-10 дни Вода: 20-100 л/дка работен р-р
|
20 мл/дка |
3 |
Домати (полско и оранжерийно производство) |
Брашнеста мана Внася се във фаза ВВСН 11-89 (от фаза първи същински лист до пълна зрялост) Брой мин/макс приложения: 1-2 Интервал между приложенията: 7-10 дни Вода: 20-100 л/дка работен р-р
|
30 мл/дка |
3 |
Пипер, патладжан (оранжерийно производство) |
Брашнеста мана Внася се във фаза ВВСН 11-89 (от фаза първи същински лист до пълна зрялост) Брой мин/макс приложениея: 1-2 Интервал между приложенията: 7-10 дни Вода: 20-100 л/дка работен р-р
|
30 мл/дка |
3 |
Отзиви към продукт