Лапад (лопуш)
Информация
Лапада (Rumex Patientia) е многогодишно и лесно за отглеждане тревисто растение, което може да се отглежда в оранжерии, на открито или в саксия на балкона.
Едно от големите предимства на лапада е фактът, че той е сред първите свежи растения, които се появяват напролет в градината, наред със спанака, копривата, киселеца.
За разлика от много други зеленолистни, лапада не променя вкусовите си качества при сготвяне. В кулинарията може да го използвате в прясно състояние - може да го добавяте във всички видове салата, а сготвен подхожда на много и различни рецепти – супи, баници, постни ястия, яхнии с месо.
Освен с вкусовите си качества, лапада е известен и с многобройните си здравословни ползи. Богат е на витамини А, С, Е, витамини от В група, калий, етерично масло, целулоза, високо съдържание на хлорофил и липсата на мазнини. В него се съдържат също и много минерални соли на желязото, калия, калция, натрия и фосфора.
ПОЛЗИ:
- Подобрява състоянието на кожата - прием на витамин С помага за намаляване на появата на бръчки, облекчава сухотата на кожата и също така забавя процеса на стареене
- Източник е на растителни фибри, флавоноиди, целулоза, дъбилни вещества, в същото време няма никакви мазнини и много малко калории
- Лападът има антиоксидантни свойства
- Той е богат на желязо – отличен за борба с анемията и пролетната умора
- Богат е и на фолиева киселина
- Предпазва от остеопороза - редовната му консумация набавя необходимото количество магнезий в отганизма
- Подпомага храносмилането
- Листата му действат успокояващо при мехури, изгаряния и ужилвания от коприва
УКАЗАНИЯ ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ:
Семената се засяват в зависимост от района края - на февруари – началото на март, а може и през април, на дълбочина до 1,5 см. Засяването може да стане и доста по-късно - през лятото, до август, но мястото предварително трябва да се запаси с достатъчно вода ако е много сухо, и после пак се полива редовно.Семената се засяват разпръснато или на редове с междуредово разстояние 15 – 20 см. Минималната температура за да покълнат е 3 градуса. Лапада предпочита добре обработена и богата на хранителни вещества почвата, с достатъчно и постоянна влага. Растението се развива успешно и на сенчести места. Лапада е зимоустойчив и презимува успешно на територията на стараната.
Растението образува розетки с големи копиевидни листа с тъмнозелен цвят. Отглежда се на едно място от 3 до 5 години. Свежите млади листа са много вкусни и се берат с дръжките, без да се засягат стъблата. Беритбата може да се прави при вече оформени 4 листа на зеленчука. За да го съхраните по - дълго, може да го замразите или консервирате.
Сеитбена норма: 1,5 - 2 кг/дка.
Отзиви към продукт