Как да си отгледаме пъпешово дърво Пепино
Ако сте любители на екзотичните плодове и искате да опитате нещо различно, ви предлагаме да засеете южноамериканското пъпешово дърво Пепино. Отглеждането на Пепино у дома е възможно, ако спазвате някои условия. Кои са те и на какво трябва да обърнете внимание, ще научите в нашата статия.
![media 332](https://agroapteka.bulagro.bg/resources/230113095109otglejdane-na-pepino-mobilna.jpg)
Пъпешово дърво Пепино - от къде произлиза?
Пепино (Solanum muricatum) е екзотичното пъпешово дърво, произхождащо от Южна Америка. По форма плодът прилича на краставица или круша, а на вкус наподобява сладък пъпеш с нотки на ананас. Поради смесицата от вкусов и външен вид, растението често е наречено пъпешова круша.
По принцип е многогодишно растение, но поради чувствителността му към ниски температури, в България се отглежда като едногодишно, освен ако зимата не го прибирате на топло - тогава ще можете да му се радвате за по-дълго време. Подходящо е за засаждане в двора, в оранжерия или в саксия на балкона.
Пепино е храст с височина около 1,5 метра и полувдървесинено стъбло. Растението е гъстоосеяно с големи, овални листа с дължина около 15 сантиметра.
В дивата природа Пепино расте в Чили, Перу и Нова Зеландия, където местното население използва плодовете му за приготвяне на десерти, месни сосове и дори ги добавя към супи.
Формата на плодовете на Пепино е овална или леко крушовидна, а цветът им е жълт, прошарен, с червеникаво-кафяви линии. Плодчетата достигат от 100 до 300 грама. Месото на плода е с медено-жълт цвят, много сочно и ароматно. Плодовете имат висока съхраняемост, тъй като запазват вкусовите си качества и добър търговски вид по-дълго време. Освен атрактивните плодове, Пепино цъфти и с много ароматни цветове.
Методи за размножаване:
Пепино се размножава генеративно и вегетативно.
Отглеждане на Пепино от семена
![Отглеждане на Пепино от семена](https://agroapteka.bulagro.bg/resources/dsc_0289.jpg)
- Отглеждането на Пепино от семена става чрез предварително подготвен разсад. Засейте вашите семенца през февруари - март;
- За по-бързо и сигурно покълване, е желателно да накиснете семената предварително за 12-24 часа в Рутмост 2 мл/1 л вода.
- След накисването, увийте семенцата в плат/памук, който да е леко навлажнен и ги дръжте на топло и тъмно място, докато покълнат. Поддържайте температура от 25-28 градуса.
- След като семената покълнат, ги преместите в саксия, като ги поставите на 1,5 см дълбочина. Покрийте съда с фолио или стъкло и продължавайте да поддържате по-високи температури.
- След около 7-10 дни вашите растения ще се покажат. Премахнете покритието, продължете да контролирате температурата и поливайте леко за да не ги нараните.
Осигуряване на много светлина
![Осигуряване на много светлина](https://agroapteka.bulagro.bg/resources/230113113020pepino-razsad.jpg)
За да се развиват добре, растенията на Пепино имат нужда да се осветяват през целия ден. При липса на достатъчно естествена светлина, е необходимо да се осигури изкуствено осветяване с помощта на флуоресцентни или специални фитолампи. Светлината през първия месец на отглеждане на Пепино трябва да бъде около 16 часа. След това се намалява до 14 часа на ден.
Разсадът с липса на светлина се изтегля, което впоследствие се отразява негативно върху формирането на растението и плододаването.
Време е за разсаждане
![Време е за разсаждане](https://agroapteka.bulagro.bg/resources/230113114930pepino-razsajdane.jpg)
Без значение дали ще отглеждате пепино в саксия на балкона или на двора, готовите растения може да разсадите на постоянно място около месец след поникването им, или след като няма опасност от падане на температурите и от слани. Растенията трябва да са достигнали 10 см височина и да имат 8-9 пълноценни листа.
Осигуряване на благоприятна температура
![Осигуряване на благоприятна температура](https://agroapteka.bulagro.bg/resources/230113114535pepino-dyinnaya-grusha-ramzes.jpg)
За доброто развитие на вашето растение е необходимо да го отглеждате при правилна температурата. Пепино се развива успешно при температури между 18-25 градуса. Температура под 13 градуса, както и резките температурни колебания, са неблагоприятни за него. Твърде високите температури също са вредни за растението. Ако през лятото температурата се повиши до 30-35 градуса, това също ще навреди на растението. Цветята и листата ще започнат да капят, а плодовете няма да се завържат.
Почви и поливки
![Почви и поливки](https://agroapteka.bulagro.bg/resources/230113114556pepino-2.jpg)
Почвата трябва да се поддържа рохкава и леко влажна. Поливайте редовно, без да допускате подгизване. Излишъкът от влага е противопоказан за растението, както и прекомерната сухота.
За да се осигури достъп на въздух до корените на растението, почвата трябва редовно да се разрохва. Добре е да изберете почва, която съдържа перлит - той не само позволява на излишната вода лесно да се отцеди, но и подобрява въздушният поток в почвата, което е необходимо за корените на вашето растение да диша. Поддържа почвата по-пухкава и лека.
Прибиране на реколтата у дома
![Прибиране на реколтата у дома](https://agroapteka.bulagro.bg/resources/pepino_04.webp)
Периодът на узряване на плодовете от Пепино е 2 месеца от момента на образуване на съцветия. По правило, първите сочни плодове Пепино могат да се опитат в началото на септември. Плодовете могат да узреят директно върху храста или в топло помещение по време на съхранение. Зрелостта на плода се определя от цвета му (Пепино става жълто, без нотка на зелено).
Характерен признак за зрелостта на плода е яркостта на ивиците, но основната насока е ароматът на плодовете. Ако Пепиното започне да излъчва силен аромат, значи е готово за консумация.
В зависимост колко добри условия на отглеждане сте му осигурили, от един храст могат да се съберат до 8 кг реколта.
Още няколко съвета за успешно отглеждане на Пепино
![Още няколко съвета за успешно отглеждане на Пепино](https://agroapteka.bulagro.bg/resources/230113113535pepino-1.jpg)
- Пепино се развива добре при влажност на въздуха около 75 - 80%.
- Отглеждайте растението на място, защитено от силни ветрове и течения.
- Пепино реагира добре на подхранване, затова е препоръчително да го торите 1-2 пъти в месеца.