Как да си отгледаме КЕЙЛ - суперхраната на десетилетието! /съвети и хитрини/
Кейл е градинско растение, което последните години все повече набира популярност у нас. И въпреки това, все още не се среща често в зеленчуковите магазини. За това ще ви дадем малко информация как и кога да си отглеждате този зеленчук, признат като “суперхраната на десетилетието”.
Кратка история на кейла
Кейл (Brassica oleraceae var. sabellica), познат още под името къдраво или листно зеле (защото не формира глава, а само листа) е зеленчук, който съществува от почти 2000 години. Придобива голяма популярност в края на Средновековието, където става един от най-популярните и консумирани зеленчуци. По време на втората световна война е отглеждан в Англия в огромни количества (заради недостига на храна, лесния начин на отглеждане и високата хранителна стойност), а след това е пренесен в САЩ, където го култивират в днешните му разновидности.
Има данни, че в Древна Гърция и Рим бил неотменна част от менюто, а в Шотландия до толкова бил основна част от храната,че израза „Да избягваш кейла си" по тези ширини означавало да се чувстваш твърде болен, за да се храниш.
В наши дни в Бремен и Хановер около него се гради цяла култура. В тази част на Северозападна Германия организират „кейл тур", в който можете да изядете огромни количества, посещавайки определени райони между октомври и февруари. Много градчета в региона организират и свои годишни фестивали, в които избират цар или царица на кейла.
Защо да си отгледаме кейл?
Кейлът е идеалното градинско растение за тези, които обичат листните зеленчуци - отглежда се много лесно - издръжлив и студоустойчив е, расте “енергично” и дава щедра реколта от вкусни листа, а освен това неслучайно е наречен суперхраната на десетилетието. Листата съдържат около 84% вода, 8,8% въглехидрати, 4,3% протеин и следи от мазнини (0,9%). Както и другите кръстоцветни зеленчуци, те съдържат много витамини и минерали, като същевременно са с много ниско съдържание на калории.
Редовното похапване на тази зеленчукова “бомба” ще набави на организма ви така необходимите витамини А, В1 (тиамин), В2 (рибофлавин), В3 (ниацин), В5 (пантотенова киселина), В6, В9 (фолат), витамин С, холин, Е и К, калций, желязо, магнезий, манган, калий, фосфор, натрий и цинк.
Освен това, кейлът има и декоративни качества и често е включван в различни ландшафтни дизайни - той е много ароматен, цветен и красив, което го прави чудесно допълнение към есенно-зимната ви градина.
Съществуват много видове листно зеле, различаващи се по цветове, текстури и форми на листата. Въпреки че имат някои прилики, различните видове имат и своите разлики. Някои са по-студоустойчиви, което е идеално, ако искате да берете през цялата зима, а други имат цветни и ефектни листа, които освен за консумация ще “разкрасят” зеленчукова ви градина. Интересен факт за растението е, че под въздействието на ниските температури листата стават по-ярки, по-богати и ... сладки.
Четири сорта кейл, които можете да си отгледате
1. Лацинато (LACINATO (DINOSAUR) KALE) - Нарича се още динозаварско зеле, италианско/тосканско зеле и лацинато.
Лацинато произхожда от и отдавна се култивира в Италия. Той е особено популярен в региона на Тоскана и някои от често срещаните му имена отразяват това – Toscano , Nero di Toscano , тосканско зеле или черно тосканско зеле.
Има дълги листа с тъмно синьо-зелен цвят, с неравна/набръчкана текстура, напомняща кожа на влечуги, от където идва и името „динозавърско зеле“.
Листата растат изправени и обикновено достигат 50-60 см височина, но най-вкусни и крехки са, когато се берат по-млади. Това че расте изправено, го прави изключително лесен за почистване, проверка за вредители, и по-лесно прибирането на реколтата. Издържа на ниски температури и същевременно е устойчив и на по-високите летни температури. Няма как да не обърна внимание и на високата декоративна стойност - тъмният синкаво-зелен цвят на Lacinato е прекрасен, когато се съчетае с цветя и този зеленчук може да служи като елегантен фон в цветна леха.
Поръчайте семена Лацинато от този линк.
2. Червен Руски Кейл/Ред Рашън (Red Russian Kale) - Ако търсите сладко и нежно зеле за вашата градина, не търсете повече - „Red Russian“ е точно за вас. Този сорт е с най-нежните и меки листа от всички.
Листата са големи, малко по-плоски, с назъбени ръбове, имат много красиви синьо-зелени вълнообразни листа с червено-лилаво стъбло и жилка.
Вкусът им е малко по-сладък. Може да го берете по-млад или да го отглеждате до пълна зрялост.
Сортът е студоустойчив, както всички видове кейл, а цветът на листата потъмнява още повече през студените месеци, което ще направи зимната ви градина цветна и красива. Може да понася известна топлина, но се справя най-добре при по-студени условия.
Поръчайте семена Червен Руски Кейл от този линк.
3. Къдрав Кейл (Curly Kale) - най-популярният и срещан сорт.
Има наситено зелени, здрави и много къдрави листа. Има типичният зелев вкус, с леко пиперлива нотка. Както при другите сортове, и при този листата стават по-сладки в студено време.
Поръчайте Къдрав Кейл от този линк.
4. Декоративно Зеле (brassica oleracea ornamental cabbage) - идеалният сорт за градинари, които искат да добавят много цвят и красота към своите зимни градини.
Тези растения са много ефектни и се предлагат в различни цветове, вариращи от бяло до розово, лилаво, червено и зелено, а със застудяване на времето цветът се засилва още повече, което ги прави забележителни допълнения към зимния пейзаж. Тук идва въпросът ядливи ли са листата на декоративното зеле? Отговорът е ДА, листата могат да бъдат консумирани, но са доста горчиви и не много ароматни, което не ги прави предпочитани.
Отглеждане на кейл в 6 лесни стъпки
1. Това е култура на хладния сезон, така че може да я отглеждате през пролетта или през есента. Кейл може да се отглежда чрез директна сеитба или чрез производство на разсад.
- Отглеждане на разсад: Разсадът, може да отгледате в подходящи табли или да използвате биоразградими торфени саксии, с които да трансплантирате растенията директно в земята, така няма опасност да увредите корените, а когато сакията се разгради, допълнително ще подхрани почвата. При производството на разсад е препоръчително да използвате обеззаразен торфен субстрат, за да избегнете опасността от развитие на почвени патогени.
ü Семената се засяват на 1-1,2 см дълбочина. Може да покриете съдовете с фолио или стъкло, за да създадете парников ефект. Поставете ги на топло и тъмно място, докато се появят първите издънки. Оптималният температурен режим е 25 градуса;
- След поникването, саксиите се поставят на добре осветено място (трябва да получават дневната светлина 10-12 часа), а температурата да се понижи до 16 градуса;
- Грижите за разсада са както при всички култури – поливане и подхранване, осигуряване на светлина и топлина.
- След около 4-6 седмици разсадът е готов за засаждане на постоянно място - растенията трябва да са достигнали около 10 см височина и да имат оформени 4-5 листа.
! При пролетно отглеждане се уверете, че опасността от слани да е преминала преди да разсадите младите растения. А ако има опасност за такива, може да ги покриете с текстил против слана, за да ги предпазите.
! При есенно отглеждане на разсада трябва да се осигури нужното време да се прихване, преди настъпването на зимните студове.
- Дълбочината на засаждане на разсада е 10 см, но при леки песъчливи почви може да увеличите дълбочината до 15 см. Схемата на засаждане зависи от сорта, затова най-добре я съобразете с описанието на пакета.
- Директна сеитба:
- При пролетно отглеждане сеитбата се извършва през април, но това много зависи от района, в който се намирате. Важно условие е почвата да се е затоплила трайно до + 4-5 градуса.
- Ако искате да си имате вкусен кейл през есента и зимата, семената може да засявате през май, юни и юли.
- Семената се поставят на дълбочина 1 - 1,5 см на 45-50 см едно от друго (отново проверете схемата на пакетчето). При по-гъста сеитба, ще се наложи да проскубите растенията, за да им осигурите достатъчно място. В дупчица може да слагате по няколко семенца, след което да премахнете по-слабите растения.
2. Подготовка на почвата - без значение по кой от двата начина ще отглеждате кейл, трябва добре да подготвите почвата - тя трябва да е плодородна и добре дренирана. Не отглеждайте на ниско разположени места, на които се задържа много влага - това ще доведе до загниване на растенията. Ако не разполагате с подходящо място, можете да отглеждате на повдигнати лехи. Най-подходяща е почва с киселинност 5,5-6,8.
Подходящи предшественици за културата са:
- Картофи;
- Морков;
- Краставици;
- Грах, боб;
- Чесън;
- Домати;
- Пипер;
- Тиквички;
- Спанак;
- Градински чай;
! Не засаждайте след други кръстоцветни растения, цвекло и репички.
3. Избор на място - изберете подходящо място в градината си, като го съобразите с времето на отглеждане.
- Ако ще отглеждате кейл през есенно - зимния сезон, когато дните са по-къси, намерете място, което е добре огрявано от слънцето.
- При пролетно отглеждане, когато дните са по-дълги и топли, изберете място, което получава частична сянка или не е на пряко слънце през целия ден.
4. Поливки и плевене - растението обича влага, но не прекалена. Старайте се да поддържате умерена влажност, като след поливка или дъжд е добре да разрохвате почвата.
! Мулчиране на почвата около растенията ще предпази почвата от изсушаване и ще намали появата на плевели.
5. Болести и вредители - кейл страда от същите вредители и болести като зелето. За това и провежданите растително защитни мероприятия са същите, а ако имате въпроси - не се колебайте да се свържете с нас.
6. Прибиране на реколтата - растенията са готови за беритба 50 - 70 дни след разсаждане, в зависимост от сорта и условията на отглеждане. Може да берете листата както в не пълна зрялост, така и когато вече са достигнали такава. Младите листа са по-крехки, по-сладки и по-малко пикантни. Неоткъснатите навреме, престарели листа стават горчиви и груби.
! Един важен съвет, който трябва да запомните, е да събирате само външните листа и никога вътрешните. Това позволява на растението да продължи да произвежда нови листа, осигурявайки ви множество реколти. Не забравяйте, че листата на кейл са много по-вкусни след като се осланят, така че не бързайте да прибирате реколтата, ако времето е все още топло.
При пролетно отглеждане е препоръчително е да събирате листата рано сутрин по хладното, преди да са се напекли много от слънцето. Ако няма да ги консумирате веднага, потопете листата в студена вода, за да премахнете насъбраната в тях топлина от слънцето и за да предотвратите увяхване. След това можете да ги съхранявате в найлонов плик или кутия в хладилника.
Ако решите да оберете цялото растение на веднъж, то отрежете всички листа, но оставете пънче с височина 4-6 сантиметра. Постепенно върху него ще се образуват нови листа. В райони с топли зими, оставените пънчета след успешно презимуване, ще ви зарадват с витаминни листа през пролетта.
Съхранение - можете също така да запазите тези питателни листа като ги замразите, дехидратирате или ферментирате. Ако решите да замразите листа, е добре първо да ги бланширате - така се запазва най-добре вкусът.
Консумация - Сега остава най-важното - наслаждавайте се на Кейл в салати и смутита, печен чипс от зеле или сготвено в различни супи и ястия - това оставаме на кулинарнитото ви въображение. :)
Чудите се дали можете да отглеждате кейл в саксия?
Отговорът е да! Ако нямате достатъчно място в градина, можете да отглеждате кейл в саксия или друг подходящ съд, стига да е достатъчно широк, за да осигурите на растението необходимото пространство. След което просто следвайте инструкциите за отглеждане по-горе.
И послено - няколко интересни факта за кейла
- В кейла се съдържа голямо количество калций – повече отколкото в млякото. Именно заради това предпазва от остеопороза, възпаление на ставите и артрит.
- В кейла се съдържа голямо количество витамин К и това е може би най-голямото му предимство, защото този витамин не е особено широкоразпространен, но изключително важен. Той спомага за съсирването на кръвта и има противовъзпалителен ефект.
- Кейлът е богат на витамин С - нивото на витамин С в кейла е 18 пъти по-високо от това в морковите и 4 пъти по-високо от това в спанака.
- Благодарение на наличието на витамин А, каротеноиди и флавоноиди, къдравото зеле е мощен антиоксидант и често бива включван в хранителни режими и детоксикиращи диети, защото изключително ефикасно чисти стомашно-чревния тракт от токсини.
- Изненадващо, този вид зеле е в състояние да съперничи на говеждото по хранителна стойност и съдържание на протеини.
Вярваме, че вече сте се убедили в ползите от кейла! Изберете най-подходящия за вас сорт и се впуснете в ново градинарско приключение.
Пожелаваме ви приятно отглеждане, богата, цветна и вкусна реколта от кейл!